Eind vorig jaar werd duidelijk dat een motor met zijspan (L4e) een andere categorie voertuig is dan een solomotor (L3e). Dat was opeens actueel omdat de RDW in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu de in de wet vermelde registratie van voertuigen ging doorvoeren. Het gevolg zou zijn dat het afkoppelen van het zijspan eerst door de RDW gekeurd zou moeten worden. Deze regeling hield er geen rekening mee dat er veel motoren zijn die door de fabrikant zijn gemaakt met een eenvoudig aan en af te koppelen zijspan.

sidecarIn overleg met de FEHAC heeft de RDW het mogelijk gemaakt dat een zijspan eenvoudig zonder keuring aan- en afgekoppeld kan worden en tóch correct geregistreerd kan worden. Dit is in mei van dit jaar door de FEHAC gepubliceerd.

Hoewel er sinds die publicatie vele honderden eigenaren van zijspanmotoren gebruik hebben gemaakt van de geboden mogelijkheid, lijkt de boodschap wellicht onvoldoende te zijn overgekomen. Daarom besteedt de FEHAC door deze nieuwsbrief nogmaals aandacht aan dit onderwerp. Als uw motorfiets of scooter een afkoppelbaar zijspan heeft kunt u dit aangeven door voertuigcategorie L4e (motor met zijspan) aan te kruisen in een formulier op de website van de RDW.

Klik hier voor de link naar RDW.

U dient dan op het tabblad ‘Bijzonderheden’ aan te geven: ‘Deze motor wordt ook zonder zijspan bereden’. In het kentekenregister van de RDW wordt dan een vermelding opgenomen dat het gebruik zonder zijspan is toegestaan. Bovenstaande geldt voor alle motoren met afneembaar zijspan én zonder wijziging van de constructie met een DET (datum eerste toelating) van vóór 30 april 2009.

De vermelding dat de motor ook solo bereden kan worden komt niet op het kentekenbewijs te staan. Bij een controle op de weg kan de politie het wisselend gebruik in de ‘Bijzonderheden’ eenvoudig nakijken. U kunt na aanmelden uw voertuiggegevens ook zelf op de website van de RDW controleren of de gegevens van uw voertuig juist zijn vermeld. Dat kan door het kenteken op de website in te vullen. U ziet achter de letter ‘J’ de voertuigcategorie staan. De vermelding staat onder het tabblad ‘Bijzonderheden’.

Bron: FEHAC Commissie Tweewielers